Kuulokkeiden osto-opas

Himoitsetpa sitten tehokkaita kuulokkeita treenikavereiksi, kuuntelemista varten kotona tai töissä, adrenaliinia nostattavaan pelisessioon tai pelkästään tyyliisi sopivia upeilta näyttäviä ja mahtavalta kuulostavia kuulokkeita – löydät juuri sinulle sopivat kuulokkeet AudioHeadilta.

Kuuloketyyppi

Kuulokkeiden tyyppi määrittelee niiden muodon ja sen, miten niitä tulee käyttää. Yleisimpiä kuuloketyyppejä ovat nappikuulokkeet (in-ear), korvien päälle tulevat (on-ear) ja korvat peittävät (over-ear) kuulokkeet.

In-ear kuulokkeet (Jaybird Bluebuds X, SOL Republic Relays, Skullcandy INKD 2.0)

PRESS-kransen_indigo_02.jpgNappikuulokkeet istuvat tukevasti korvakäytävässä. Suurin osa urheilukuulokkeista kuuluu tähän kategoriaan. Joissakin malleissa on vaahtomuovi- tai kumitulppia eri kokovaihtoehdoilla, joiden avulla ne sopivat kaikille. Nappikuulokkeissa on hyvä äänieristys ja korkeampitasoisissa malleissa äänenlaatu vastaa suurempia kuulokkeita.

Hyvät puolet: Nappikuulokkeet ovat todella helppo kuljettaa, mikä on kätevää, jos haluat käyttää niitä liikkuessasi. Nappikuulokkeet eristävät myös ulkopuolelta tulevaa ääntä, josta on hyötyä esimerkiksi lentokoneissa tai äänekkäissä linja-autoissa.

Huonot puolet: Äänenlaatu ei ole yhtä hyvä kuin hyvissä korvat peittävät kuulokkeissa.

On-ear kuulokkeet (Skullcandy Uprock 2.0, Urbanears Humlan, House of Marley Harambe)

Skullcandy Uprock 2.0 Blue/BlackKorvan päälle tulevat kuulokkeet ovat melko samanlaiset kuin korvat peittävät kuulokkeet. Niiden pehmusteet kuitenkin asettuvat korvien reunojen päälle, ja ne pysyvät paikallaan pääpannan joustavuuden avulla sen sijaan, että ne peittäisivät korvat kokonaan. Tällaisissa kuulokkeissa on yleensä tarkempi äänentoisto mutta vähemmän bassoa kuin over-ear-kuulokkeissa. Käyttäjä pystyy kuulemaan ulkopuolisia ääniä, ja lähellä olevat muut ihmiset saattavat kuulla musiikin. Jotkut mallit ovat taitettavia, jolloin niiden kuljettaminen mukana on helppoa.

Hyvät puolet: Tämän tyyppiset kuulokkeet ovat usein mukavimpia saatavilla olevia kuulokkeita, sillä ne vain lepäävät korvan päällä. Niissä on hyvä äänenlaatu. Ne sopivat harjoitteluun, ja niitä on yleensä helppo kuljettaa mukana.

Huonot puolet: Eivät sovi parhaiten meluisiin tilanteisiin, kuten lentokoneeseen, sillä ne eivät estä ulkopuolisia ääniä. Eivät sovi myöskään erittäin hiljaisiin paikkoihin, kuten kirjastoihin, koska muut ihmiset kuulevat musiikkisi.

Over-ear kuulokkeet (Marshall Major, Skullcandy Crusher, Skullcandy Hesh 2.0, House of Marley Rise Up)

Marshall Major BrownNäissä kuulokkeissa on suuret korvakupit, jotka peittävät korvat kokonaan, ja ne aiheuttavat vähemmän painetta korville, minkä ansiosta niitä on mahdollista käyttää pitkiä aikoja. Ne on suunniteltu sulkeutumaan täysin päätäsi vasten, jolloin ne estävät tehokkaasti ulkopuoliset äänet (passiivinen äänieristys). Suuret elementit tarjoavat puhtaat korkeat taajuudet ja matalat, järisyttävät bassot.

Hyvät puolet: Täysikokoiset kuulokkeet tarjoavat mahtavan bassotoiston, äänenkirkkauden ja äänieristyksen ulkopuolisilta ääniltä. Niissä on usein myös paljon pehmustetta, jonka ansiosta niiden käyttö on miellyttävää.

Huonot puolet: Koska täysikokoiset kuulokkeet ovat yleensä melko isoja, ne eivät sovellu matkakäyttöön kovin hyvin.

Tekniset tiedot

Kaiutinelementin koko (mm):
Mitä suurempi elementti on, sitä parempi on kuulokkeiden bassotoisto.

Suurin mahdollinen ottoteho (mW):
Mitä suurempi ottoteho on, sitä vähemmän häiriöitä on kuultavissa suurilla äänenvoimakkuuksilla kuunnellessa. 300 mW:n ottoteholla häiriöitä on hyvin vähän tai ei ollenkaan, mutta se näkyy myös kalliimpana hintana.

Paino (g):
Riippuen siitä, missä käytät kuulokkeita, kannattaa kuulokkeiden paino ottaa huomioon. Jos haluat kuulokkeet juoksemista varten, haluat niiden olevan mahdollisimman kevyet. Painavammat kuulokkeet alkavat todennäköisemmin väsyttää korvia nopeammin, ja niitä voi alkaa aristaa. Suurissa kuulokkeissa on usein pehmustettu pääpanta, pehmustetut korvakupit ja muita ominaisuuksia, joiden on tarkoitus poistaa kaikki epämukavuustekijät pitkään kuunnellessa.

Taajuusvaste (Hz):
Kuulokkeiden taajuusalue kattaa basson, keskiäänien ja korkeiden äänien yhteisalueen, jonka kuulokkeet pystyvät toistamaan. Suurimmassa osassa digitaalista musiikkia tämä alue on 20 – 20 000 Hz. Taajuusalue ei kerro mitään äänenlaadusta, joka sen sijaan määrittyy käytettyjen osien ja tuotannon laadulla.

Impedanssi (Ohm):
Kertoo, kuinka paljon tehoa kuulokkeet kestävät. Tyypillisesti pienemmällä impedanssilla saadaan helpommin suurempi äänenvoimakkuus tavallisesta kuulokeliitännästä.

Herkkyys (dB/mW):
Mitä suurempi herkkyys, sitä suuremman äänenvoimakkuuden kuulokkeet pystyvät toistamaan. Pitkittynyt altistus korkeille äänenvoimakkuuksille voi vaurioittaa kuuloasi, joten varmista, että äänenvoimakkuus on minimitasolla tai että käytät erityisiä korvatulppia, jotka vaimentavat haitallisia taajuuksia.

Liittimen koko (mm):
3,5 mm liitin on kuulokealalle muodostunut standardi, jota useimmat kuulokkeet ja elektroniikkalaitteet käyttävät. Useimmat ammattilaisstudio- ja DJ-laitteet vaativat kuitenkin yleensä 6,3 mm liittimen. Parhaimmissa kuulokkeissa tulee mukana adapteri, jonka avulla näiden kahden välillä vaihtaminen käy helposti.